Furnizuesi i aksesorëve profesional mjekësor

13 vite përvojë në prodhim
  • info@medke.com
  • 86-755-23463462

Si të përdorni saktë pulsoksimetrin për të matur oksigjenin?

Pulsoksimetrapërdorur për të vlerësuar statusin e oksigjenit të pacientëve në mjedise të ndryshme klinike janë bërë gjithnjë e më të zakonshme pajisjet monitoruese.Siguron monitorim të vazhdueshëm, jo-invaziv të ngopjes së hemoglobinës me oksigjen në gjakun arterial.Çdo valë pulsi do të përditësojë rezultatin e saj.

a

Oksimetrat e pulsit nuk japin informacion në lidhje me përqendrimin e hemoglobinës, daljen kardiake, efikasitetin e shpërndarjes së oksigjenit në inde, konsumin e oksigjenit, oksigjenimin ose mjaftueshmërinë e ventilimit.Megjithatë, ato ofrojnë një mundësi për të vërejtur menjëherë devijimet nga niveli bazë i oksigjenit të pacientit, si një sinjal paralajmërues i hershëm për mjekët për të ndihmuar në parandalimin e pasojave të desaturimit dhe për të zbuluar hipokseminë përpara shfaqjes së osis.

Është sugjeruar që të rritet përdorimi ipulsoksimetranë përgjithësi repartet mund ta bëjnë atë aq të zakonshëm sa termometrat.Megjithatë, raportohet se stafi ka njohuri të kufizuara për funksionimin e pajisjeve, dhe pak njohuri për parimin e punës së pajisjes dhe faktorët që mund të ndikojnë në leximet.

Krahasuar me hemoglobinën e reduktuar, pulsoksimetrat mund të matin thithjen e gjatësive të valëve specifike të dritës në hemoglobinën e oksiduar.Gjaku i oksigjenuar arterial është i kuq për shkak të masës së hemoglobinës së oksigjenuar që përmban, e cila e lejon atë të thithë gjatësi vale të caktuara të dritës.Sonda e oksimetrit ka dy dioda që lëshojnë dritë (LED) në njërën anë të sondës, një të kuqe dhe një infra të kuqe.Sonda vendoset në një pjesë të përshtatshme të trupit, zakonisht në majë të gishtit ose në llapën e veshit, dhe LED transmeton gjatësinë e valës së dritës në fotodetektorin në anën tjetër të sondës përmes gjakut arterial pulsues.Oksihemoglobina thith dritën infra të kuqe;reduktimi i hemoglobinës rezulton në dritë të kuqe.Gjaku arterial pulsativ në sistolë bën që hemoglobina e oksigjenuar të rrjedhë në inde, duke thithur më shumë dritë infra të kuqe dhe duke lejuar që më pak dritë të arrijë te fotodetektori.Ngopja e gjakut me oksigjen përcakton shkallën e përthithjes së dritës.Rezultati përpunohet në një ekran dixhital të ngopjes së oksigjenit në ekranin e oksimetrit, i përfaqësuar nga SpO2.

Ka shumë prodhues dhe modele të puls oksimetrave.Shumica ofrojnë ekran vizual të formës së valës dixhitale, rrahje të dëgjueshme arteriale dhe shfaqje të rrahjeve të zemrës, dhe sensorë të ndryshëm për t'iu përshtatur individëve të moshës, madhësisë ose peshës.Zgjedhja varet nga cilësimet që e përdorin atë.I gjithë personeli që përdor pulsoksimetra duhet të kuptojë funksionin e tij dhe përdorimin e saktë.

Analiza e gazit të gjakut arterial është më e saktë;megjithatë, oksimetria e pulsit konsiderohet të jetë mjaft e saktë për shumicën e qëllimeve klinike për shkak të kufizimeve që janë njohur.

Gjendja e pacientit-Për të llogaritur diferencën midis kapilarëve dhe kapilarëve bosh, oksimetria mat thithjen e dritës të pulseve të shumta (zakonisht pesë).Për të zbuluar rrjedhjen pulsuese të gjakut, duhet të kryhet perfuzion i mjaftueshëm në zonën e monitoruar.Nëse pulsi periferik i pacientit është i dobët ose mungon,pulsoksimetërleximi do të jetë i pasaktë.Pacientët më të rrezikuar nga hipoperfuzioni janë ata me hipotension, hipovolemi dhe hipotermi dhe ata me arrest kardiak.Njerëzit që kanë të ftohtë, por jo hipotermi, mund të kenë vazokonstriksion në gishtat e duarve dhe këmbëve dhe mund të dëmtojnë rrjedhjen e gjakut arterial.

Nëse sonda është e fiksuar shumë fort, mund të zbulohen pulsime jo arteriale, duke shkaktuar pulsime venoze në gisht.Pulsimi venoz shkaktohet gjithashtu nga dështimi i zemrës në anën e djathtë, regurgitimi trikuspidale dhe rrotullimi i manshetës së presionit të gjakut mbi sondë.

Aritmia e zemrës mund të shkaktojë rezultate shumë të pasakta të matjeve, veçanërisht nëse ka një deficit të konsiderueshëm të majës/kockave.

Ngjyrat intravenoze të përdorura në testet diagnostikuese dhe hemodinamike mund të shkaktojnë vlerësime të pasakta të ngopjes së oksigjenit, zakonisht të ulët.Duhet të merren parasysh edhe efektet e pigmentimit të lëkurës, verdhëzës ose niveleve të larta të bilirubinës.

Përdorimi i saktë i matjes së pulsoksimetrisë përfshin jo vetëm leximin e ekranit dixhital, por edhe më shumë, sepse jo të gjithë pacientët me të njëjtin SpO2 kanë të njëjtën përmbajtje oksigjeni në gjak.Një ngopje prej 97% do të thotë se 97% e hemoglobinës totale në trup është e mbushur me molekula oksigjeni.Prandaj, ngopja e oksigjenit duhet të shpjegohet në kontekstin e nivelit total të hemoglobinës së pacientit.Një faktor tjetër që ndikon në leximet e oksimetrit është se sa fort lidhet hemoglobina me oksigjenin, gjë që mund të ndryshojë me ndryshimet në kushte të ndryshme fiziologjike.


Koha e postimit: Jan-23-2021